Vyhláškou byl zaveden povinný obsah masa v uzeninách, jako jsou špekáčky, salám vysočina nebo gothaj.
Vyhlášku si před vstupem do Evropské unie prosadili sami čeští výrobci. Měla zákazníkům zaručit, že se při výrobě známých uzenin nebude podvádět a zavedené názvy budou pro spotřebitele značkou kvality. Nyní zpracovatelé masa navrhují její úpravu. Důvodem je, že českým výrobcům na domácím trhu konkurují uzeniny ze zahraničí, které stanovené parametry splňovat nemusejí, a jsou mnohdy levnější.
Výrobci požadují modifikaci vyhlášky – chtějí změnit předpisy, které nás znevýhodňují vůči celé Evropě a výrobcům z ostatních států. Parametry, jako kvalita šunek a kvalita trvanlivých salámů měnit nechtějí. Ministerstvo zemědělství připravuje koncepci, která by měla působit na českého spotřebitele, například propagací výrobků s označením Klasa.