01.04.2010 | 08:04
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Mise z potravinového a veterinárního úřadu DG SANCO

ČR patří ve světě mezi špičku v zacházení a bezpečném odstraňování VŽP

Při kontrolní misi EU, od 2. do 10. března, proběhla kontrola likvidace vedlejších živočišných produktů, tzv. VŽP. Hlavními VŽP – vedlejšími živočišnými produkty – jsou především odpady z jatek, kosti, krev, odřezky kůží, odpad z mlékáren a všech potravinářských provozů, kadávery zvířat nebo prošlé potraviny. Veškerý tento odpad může být potenciálně nebezpečný, protože může být živnou půdou pro řadu i nebezpečných mikroorganismů. Proto se kontrolám likvidace tohoto odpadu věnují i orgány státního veterinárního dozoru. Veškerý odpad je rozdělován do kategorií nebezpečnosti a podle toho je tzv. neškodně odstraňován. Například v asanačních podnicích, popřípadě některý může být využit v kompostárnách.
Tři inspektoři z FVO (Potravinového a veterinárního úřadu) navštívili ve čtyřech krajích asanační podniky, výrobu krmiv pro zájmová zvířata, chov kožešinových zvířat, drůbeží jatka, jatka, kde se poráží skot a prasata, závod na výrobu bioplynu, sklad kůží, mlékárnu, výrobnu organických hnojiv i zemědělská hospodářství. Kontrolovali jak samotný způsob nakládání s odpady, tak i způsoby dokladování, tj. evidence. Neshledali prakticky žádná pochybení, vše se činí v souladu s veterinární legislativou. Technologické způsoby zpracovávání v asanačních podnicích jsou bezpečné a riziko zde nehrozí, všechny živé struktury, tj. zejména bílkoviny, jsou destruovány za dostatečných teplot a tlaku. Lze tedy spolu s ústředním ředitelem Státní veterinární správy, Milanem Malenou, vyjádřit opět velké uspokojení z výsledků další mise z Bruselu. Česká republika patří v EU i ve světě mezi špičku v zacházení a bezpečném odstraňování VŽP.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down