
Matiašovicová J., Šebková A., Ivan Rychlík I. Modification of gut microbiota in weaned piglets by novel probiotic products. Veterinářství 2025;75(10):
SUMMARY
Gut microbiota in piglets after weaning is subjected to considerable remodeling with the most characteristic replacement of representatives of family Bacteroidaceae with those from family Prevotellaceae. Since dynamics of these changes corresponds with the appearance of postweaning diarrhea, in this study we tested a mixture of 5 bacteria, i.e. Prevotella brevis, Prevotella copri, Prevotella dentalis, Prevotella stercorea and Prevotellamassilia timonensis, as a new probiotic product for weaned piglets. The mixture was administered orally, in a single dose, and gut microbiota composition was determined one week later. Bacteria from the mixture formed 2-3 % of total microbiota 7 days after administration. Gut microbiota of treated piglets was enriched for Gram positive bacteria belonging to genera Dorea, Blautia, Eubacterium or Coprococcus which represent short chain fatty acid producers. On the other hand, colonisation with Prevotella mixture decreased abundance of Clostridium sensu stricto 1 and methanogenic bacteria from genus Methanobrevibacter. No significant differences were recorded in abundance of E. coli in control and treated piglets. However, E. coli formed more than 10 % of total microbiota in 4 out 14 control piglets (28.5 %) while there were only 3 out of 24 piglets treated with Prevotella mixture in which E. coli formed more than 10 % of total microbiota (12.5 %). The tested mixture was safe for weaned piglets and positively affected gut microbiota development shortly after weaning.
Keywords: weanedpiglet, gut microbiota, probiotics, Prevotella
SOUHRN
U selat po odstavu dochází k významným změnám ve složení střevní mikroflóry, kdy jsou zástupci čeledi Bacteroidaceae nahrazováni baktériemi z čeledi Prevotellaceae. Protože dynamika těchto změn koresponduje s výskytem průjmů po odstavu, v této práci jsme otestovali směs 5 baktérií, a to Prevotella brevis, Prevotella copri, Prevotella dentalis, Prevotella stercorea a Prevotellamassilia timonensis, jako nový probiotický preparát pro odstavená selata. Směs byla podána orálně, jednorázově v den odstavu a týden po aplikaci bylo stanoveno složení střevní mikroflóry. Sedm dnů aplikaci, a tedy i po odstavu, tvořily baktérie z probiotické směsi 2-3 % z celkové střevní mikroflóry selat. U ošetřených selat se ve vyšší míře vykytovaly Gram pozitivní baktérie rodu Dorea, Blautia, Eubacterium nebo Coprococcus, což jsou producenti organických kyselin s krátkým uhlíkatým řetězcem. Osídlení směsí Prevotella naopak snížilo výskyt baktérií ze skupiny Clostridium sensu stricto 1 a metanogenních baktérií rodu Methanobrevibacter. V případě E. coli nebyly zachyceny signifikantní rozdíly mezi kontrolními a ošetřenými selaty. Nicméně u kontrolních selat E. coli častěji tvořila více než 10 % z celkové mikroflóry (u 4 selat ze 14 vyšetřených, tedy v 28,5 % případů), zatímco u selat ošetřených směsí Prevotella zastoupení E. coli přesáhlo 10 % jen u 3 z 24 vyšetřených selat (12,5 % případů). Testovaná směs se ukázala jako bezpečná pro selata pro odstavu a urychlovala změny ve složení střevní mikroflóry žádoucím směrem.
Klíčová slova: odstavenésele, střevní mikroflóra, probiotika, Prevotella