28.05.2014 | 11:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Na jižní Moravě se v prvním čtvrtletí vyrobilo méně masa

V letošním prvním čtvrtletí bylo vyrobeno o devět procent méně masa než za stejné období v roce loňském, tj. 8858 tun. Pět let trvající pokles produkce masa kromě masa drůbežího je doposud nepřekonatelný problém. Stále klesá dominantní výroba masa vepřového, která tvoří téměř 93 procent (Český statistický úřad).

 

 

 

 

Vepřového masa bylo letos vyrobeno 8219 tun, tj. o 9,4 procenta méně než loni. Výraznější je propad porážek, v prvním čtvrtletí bylo na jihomoravských jatkách poraženo 87 681 prasat. Příčinou tohoto stavu je nerentabilita chovů trvající již několik let. Jihomoravští farmáři před dvěma lety chovy výrazně omezovali nebo likvidovali kvůli abnormálnímu suchu, kvůli kterému neměli dostatek krmiva pro zvířata.

V r. 2010 bylo na jižní Moravě zpracováno zhruba 11 000 tun masa.
Výroba masa hovězího klesla o 2,5 procenta na 639 tun. Celkem bylo poraženo v tomto kraji 2062 kusů skotu (o procento méně než loni). V České republice bylo v prvním čtvrtletí poraženo téměř 55 000 kusů skotu. Výroba masa skopového a kozího stagnovala.
Jediným krajem, kde v posledních letech množství vyrobeného masa vzrůstá, je kraj Jihočeský. V některých krajích výroba masa kolísá. Nepříznivou tendenci mají střední Čechy, Olomoucký a Zlínský kraj.*
Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down