Jednalo se o importované potraviny: máslo, buvolí maso a tygří ořechy.
V Evropské unii bylo vyšetřeno máslo s obsahem jiných živočišných a rostlinných tuků a chemikálií než jsou povolené, buvolí maso bylo vydávané za hovězí a tygří ořechy dovážené jako květinové cibule.
Na semináři uspořádaném ve slovinském Bledu se zástupci členských zemí radili, jak lépe koordinovat spolupráci celních a veterinárních orgánů při odhalování těchto nezákonných obchodů, které ohrožují zdraví lidí.
Máslo s příměsí jiných tuků a chemikálií vyráběla italská firma u Neapole. Do roku 2000 importovala na trh 16.000 tun, prodaných za více než 45 milionů eur, mimo jiné do Belgie a Francie; výrobci navíc čerpali unijní dotace. Nikdo po požití neonemocněl, ve větším množství však mohlo být máslo nebezpečné.
Buvolí maso se dováželo do EU z Indie a bylo vydáváno za hovězí import z Austrálie a Nového Zélandu v letech 2004 až 2005. Zboží bylo zachyceno v přístavech v Hamburku a Rotterdamu; převážně šlo o reexport do Ruska, část masa však mohla také skončit na trhu EU.
Přístup buvolího masa z Indie je na trh EU přísně zakázán kvůli výskytu SLAK. Tygří ořechy se dovážely z Číny v roce 2003 do Španělska, kde se používají k výrobě alkoholického nápoje Horchata. V ČR jsou populární zejména jako návnada pro ryby. Na evropský trh se dostaly pod označením květinové cibule, proto neprocházely fytosanitárními inspekcemi nutnými při dovozu potravin. Tyto ořechy mohou obsahovat toxické látky nebezpečné lidskému organismu;
do České republiky podle dosavadních zpráv importovány nebyly.