29.07.2008 | 07:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nakládání s vedlejšími živočišnými produkty

Evropská komise a evropský úřad EFSA připravují legislativu

Orgány EU se začaly zabývat problematikou vedlejších živočišných produktů, kterých se ročně ve zpracovatelském průmyslu jako jsou jatka, chovy hospodářských zvířat, mlékárny a zpracovatelské potravinářské podniky vyprodukuje až 15 milionů tun. Mezi tyto vedlejší produkty patří kůže, kosti, odřezky masa, střeva, krev, odpad z mlékáren, uhynulá zvířata apod. Liší se tak od hlavních produktů, které jsou určené k výživě lidí např. maso, vejce, mléko, med, apod.
Vedlejší produkty se využívají k technickým účelům nebo se neškodně likvidují. Vzhledem k velkému množství těchto „odpadů“, přijala Evropská komise legislativní návrh, který má zjednodušit administrativu, stanovit jasná kritéria zpracování a také vymezit kompetence dozorových orgánů. Protože prioritním hlediskem je chránit zdraví spotřebitelů, ochrana životního prostředí i zvířat, bude se návrhem zabývat také EFSA - Evropský úřad pro potraviny v Parmě a SCCP - Vědecký výbor pro spotřebitelské produkty.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down