SZPI zastavila výrobu lahůdek dvěma firmám
SZPI - potravinářská inspekce zastavila kvůli nálezu nadměrného množství bakterií listerie výrobu v lahůdkářských provozech v Jesenci na Prostějovsku a v Ostravě Kunčicích. Výrobci musejí závadné produkty stáhnout z maloobchodního prodeje. Firmy výrobu obnoví až poté, co testy prokáží, že kontaminace listeriemi již nehrozí. Ve výrobně studené kuchyně v Jesenci, která podléhá Zemědělskému obchodnímu družstvu Ludmírov, byly vadné tři produkty, a to horácký salát, vlašský salát a aspiková miska. Z Nových lahůdek Sixta byl nevyhovující vlašský salát. Spotřebitelům, kteří si výrobky zakoupili, inspekce nedoporučuje jejich konzumaci. Obě firmy musí okamžitě stáhnout nevyhovující výrobky z obchodní sítě.
Listerie je běžně přítomna v půdě, prachu, povrchových vodách a na rostlinách. Přítomnost této bakterie v potravinách je nebezpečná, zvláště pak pro těhotné ženy, novorozence, seniory a osoby s oslabenou imunitou, například po transplantaci nebo pacienty s rakovinou a také s HIV/AIDS. Zdraví lidé odolávají akutní nákaze lépe.
Nemoc má nejčastěji formu lehčí chřipky. V těžších případech trpí pacient bolestmi hlavy, křečemi a zmateností. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan. V minulých letech onemocněly po nálezu listerii v ČR desítky lidí.