Jsou uvedeny výsledky průzkumu na trhu v ČR.
Ve Výzkumném ústavu potravinářském, Praha validovali metodu založenou na polymerázové řetězové reakci (PCR) pro detekci přítomnosti kravského mléka v kozím a ovčím sýru. Celkem bylo vypracovanou metodou analyzováno 17 vzorků kozích a 7 vzorků ovčích sýrů získaných z obchodní sítě. Šlo o výrobky českého, slovenského, francouzského, nizozemského a italského původu. Přítomnost nedeklarovaného kravského mléka byla zaznamenána u tří druhů kozího sýra a u jednoho druhu ovčího sýra (viz tabulka).
Přehled kozích a ovčích sýrů s nedeklarovaným obsahem kravského mléka:
Typ sýra
Přírodní polotvrdý plátkovaný kozí sýr Pikant (ČR)
Nakládaný přírodní sýr z kozího mléka (Slovensko)
Přírodní sýr z kozího mléka s červ. paprikou (Slovensko) Kaškaval ovčí sýr (Slovensko)
Czech Journal of Food Sciences 24, 2006, č. 3, s. 127–132