25.07.2013 | 06:07
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Nepovolená přídatná látka

V uplynulém týdnu zjistili veterinární inspektoři v Pardubickém kraji, že výrobce masných výrobků použil k výrobě „ Ostré klobásy“ nepovolenou přídatnou látku obchodního názvu „AnkaRed“ (přírodní červené barvivo z fermentované rýže) původem z Číny.

Tato látka se vyrábí fermentací rýže s použitím plísně Monascus purpureus. Používá se v čínské a japonské kuchyni a je také součástí tradiční čínské medicíny. Přesto, že jsou jí připisovány příznivé účinky na snižování hladiny cholesterolu, fermentovaná rýže není povolenou přídatnou látkou do potravin, i když jako doplněk stravy je povolena.

Bylo zjištěno, že tuto přídatnou látku dodala firma z Rakovníka, která mimo jiné také obchoduje s řeznickými potřebami. Ta zase nakoupila tuto přídatnou látku od dvou firem z Prahy, nad nimiž vykonává dozor Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), které jsme případ předali k šetření.

V současné době probíhá ve dvou krajích (Pardubickém a Vysočina) stahování výrobků, do kterých byla tato nepovolená látka přidána.

Zdraví lidí sice ohroženo není, nicméně fermentovaná rýže není povolenou přídatnou látkou do potravin, a proto potraviny vyrobené s jejím použitím nelze uvádět na trh.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down