Většina potravinářských firem v kraji přísnější požadavky splňuje
Veterinární pravidla dosud nesplňuje jedna děčínská firma v Ústeckém kraji zpracovávající drůbeží maso, které požaduje Evropská unie. Na nápravu má firma čas do konce roku, kdy končí čtyřleté přechodné období, v němž výrobcům potravin stačilo oprávnění pro obchodování na vnitřním trhu. Kromě modernizace technologií a zařízení jsou normy EU přísnější i na kvalifikaci zaměstnanců. Evropská unie také klade mnohem vyšší nároky na vedení dokumentace, požaduje například důsledný systém kontroly kritických bodů.
Většina ze zhruba stovky potravinářských firem v Ústeckém kraji přísnější požadavky EU už dávno splňuje. Někteří výrobci v kraji už v minulosti kvůli vysokým požadavkům skončili, většina z nich se ale novým podmínkám přizpůsobila. Například jatka musela splňovat požadavky ihned po vstupu do Evropské unie, jinak by maso nemohla prodávat dalším obchodníkům.
Se zpracovateli masa v souvislosti s přísnějšími veterinárními a hygienickými podmínkami nemají veterinární lékaři v kraji v současnosti žádný problém.