Chovatelé skotu, jelenů a daňků mohou od začátku roku pro vlastní spotřebu porážet zvířata mladší dvou let na svých farmách. Díky novele farmáři uspoří a sníží administrativní zátěž. Proti zákonu brojili senátoři a provozovatelé jatek. Chovatel musí podle nové podoby zákona nahlásit každou domácí porážku skotu a jelenovité zvěře sedm dní předem krajské veterinární správě. Musí splnit také další veterinární předpisy – tj. musí dbát zásad welfare, zvíře určené k porážce nesmí být týráno, proto je dobré se v tomto ohledu spolehnout na odborníka, nejlépe řezníka.
Dlouhodobou tradici má v Česku především klasická zabíjačka prasat. Pro svou potřebu mohou lidé doma porážet také králíky, nutrie, ovce, kozy, slepice a jinou drůbež. Domácí porážky nejsou naopak povoleny u skotu staršího dvou let a koní. Tato zvířata musí porazit odborníci na jatkách, chovatel si následně může vzít maso pro svou potřebu domů.
Ředitel Státní veterinární správy Milan Malena loni připustil, že už před legislativních změnou se maso z černých porážek dostávalo na trh. Pokud však jde o prodej masa na trzích a v tržnicích, kde ho kontroluje SVS, jsou podle něj inspektoři schopni ve svých databázích dohledat a zkontrolovat původ masa, z jakého je zvířete i od kterého chovatele pochází.