14.06.2011 | 10:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Novela veterinárního zákona povolující domácí porážky skotu

Podle návrhu novely veterinárního zákona má mít chovatel povinnost nahlásit každou domácí porážku skotu sedm dní předem krajské veterinární správě. Veterinární lékaři pak budou chovatele kontrolovat, zda dodržuje požadavky zákona. Povolení pro domácí porážky se má vydávat na tři roky a pokud chovatel bude porušovat zákon, přijde o něj.

Potravinářské komoře a zpracovatelům masa (ČSZM, Český svaz zpracovatelů masa). se novela veterinárního zákona nelíbí. Zpracovatelé se obávají, že maso z těchto porážek nebude sloužit jen pro vlastní spotřebu chovatele a posílí již existující nelegální obchod s masem. Zpracovatelé masa odhadují, že v současnosti je ilegálně do oběhu uváděno zhruba 500 tun hovězího masa.
Návrh v polovině března prošel prvním čtením ve sněmovně, v tomto týdnu by poslanci měli materiál projednat podruhé.

ČSZM připouští, že domácí porážky skotu umožňuje legislativa také v Německu a Rakousku. Český návrh ale neobsahuje požadavek na povinné zajištění úřední veterinární prohlídky masa, případně též poraženého kusu. To významně omezuje kontrolu plnění požadavků na zajištění humánního zacházení se zvířaty při porážce a neškodného odstranění vedlejších živočišných produktů. Zároveň je tím silně omezena možnost kontroly a posouzení zdravotní nezávadnosti produktů domácí porážky.
Absence veterinárně-hygienického dozoru podle zpracovatelů proto přináší vysoké riziko ohrožení zdraví. Případný prodej masa z takto prodávaného skotu navíc představuje daňové úniky a krácení příjmů státního rozpočtu.
Dlouhodobou tradici má v Česku na rozdíl od porážek skotu klasická zabíjačka prasat. Pro svou potřebu je možno porážet také králíky, nutrie, ovce, kozy či drůbež. Ostatní hospodářská zvířata už musí porazit odborníci na jatkách, chovatel si následně může vzít maso pro svou potřebu domů.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down