
Před Vánocemi mají obchodníci každoročně největší tržbu z prodeje ryb. Spotřeba ryb v tuzemsku přesto dlouhodobě stagnuje. Loňských 5,1 kg na osobu bylo nejnižší od roku 1995 (ČSÚ).
Loni klesla spotřeba ryb meziročně o 7,5 procenta. Čerstvé ryby se v posledních letech stávají běžnou součástí domácích jídelníčků. Mezi nejprodávanější druhy ryb během roku patří sladkovodní pstruh, z mořských ryb je nejvíce oblíbený losos. Z vánočních ryb je nejoblíbenější tradiční český kapr a jeho díly, v prosinci dosahuje až 90 procent z celoročního prodeje.
Oblíbené jsou i tresky, krevety, tuňák, tolstolobik, sumec a mořské plody např. krevety nebo slávky. Loňská produkce ryb se meziročně zvýšila o zhruba čtyři procenta na 20 952 tun, a byla tak nejvyšší za posledních pět let. Kapr je nejčastěji chovanou rybou, následují býložravé ryby, lososovité ryby, dravé ryby a línové spolu se síhy. Produkce kaprů dosáhla loni 18 362 tun, letos se počítá s obdobným počtem. Kapři z jižních Čech budou na předvánočním trhu dražší než loni. Na sádkách se jejich cena pohybovala loni mezi 70 až 89 Kč. Některé společnosti chtějí letos zdražit maloobchodní cenu o několik korun na kilogram.*
Spotřeba ryb v ČR na osobu od roku 1989 (kg)
| 1989 | 6,0 |
| 1990 | 5,4 |
| 1991 | 3,8 |
| 1992 | 4,6 |
| 1993 | 4,5 |
| 1994 | 4,8 |
| 1995 | 4,9 |
| 1996 | 5,2 |
| 1997 | 5,5 |
| 1998 | 5,3 |
| 1999 | 5,2 |
| 2000 | 5,4 |
| 2001 | 5,4 |
| 2002 | 5,3 |
| 2003 | 5,3 |
| 2004 | 5,5 |
| 2005 | 5,8 |
| 2006 | 5,6 |
| 2007 | 5,8 |
| 2008 | 5,9 |
| 2009 | 6,2 |
| 2010 | 5,6 |
| 2011 | 5,4 |
| 2012 | 5,7 |
| 2013 | 5,3 |
| 2014 | 5,4 |
| 2015 | 5,5 |
| 2016 | 5,1 |
Zdroj: www.ctk.cz