Před Vánocemi mají obchodníci každoročně největší tržbu z prodeje ryb. Spotřeba ryb v tuzemsku přesto dlouhodobě stagnuje. Loňských 5,1 kg na osobu bylo nejnižší od roku 1995 (ČSÚ).
Loni klesla spotřeba ryb meziročně o 7,5 procenta. Čerstvé ryby se v posledních letech stávají běžnou součástí domácích jídelníčků. Mezi nejprodávanější druhy ryb během roku patří sladkovodní pstruh, z mořských ryb je nejvíce oblíbený losos. Z vánočních ryb je nejoblíbenější tradiční český kapr a jeho díly, v prosinci dosahuje až 90 procent z celoročního prodeje.
Oblíbené jsou i tresky, krevety, tuňák, tolstolobik, sumec a mořské plody např. krevety nebo slávky. Loňská produkce ryb se meziročně zvýšila o zhruba čtyři procenta na 20 952 tun, a byla tak nejvyšší za posledních pět let. Kapr je nejčastěji chovanou rybou, následují býložravé ryby, lososovité ryby, dravé ryby a línové spolu se síhy. Produkce kaprů dosáhla loni 18 362 tun, letos se počítá s obdobným počtem. Kapři z jižních Čech budou na předvánočním trhu dražší než loni. Na sádkách se jejich cena pohybovala loni mezi 70 až 89 Kč. Některé společnosti chtějí letos zdražit maloobchodní cenu o několik korun na kilogram.*
Spotřeba ryb v ČR na osobu od roku 1989 (kg)
1989 |
6,0 |
1990 |
5,4 |
1991 |
3,8 |
1992 |
4,6 |
1993 |
4,5 |
1994 |
4,8 |
1995 |
4,9 |
1996 |
5,2 |
1997 |
5,5 |
1998 |
5,3 |
1999 |
5,2 |
2000 |
5,4 |
2001 |
5,4 |
2002 |
5,3 |
2003 |
5,3 |
2004 |
5,5 |
2005 |
5,8 |
2006 |
5,6 |
2007 |
5,8 |
2008 |
5,9 |
2009 |
6,2 |
2010 |
5,6 |
2011 |
5,4 |
2012 |
5,7 |
2013 |
5,3 |
2014 |
5,4 |
2015 |
5,5 |
2016 |
5,1 |
Zdroj: www.ctk.cz