Od 1. srpna 2015 se zkrátí doba pro nahlašování příchodu zásilek potravin ze zahraničí do místa určení v České republice. Namísto nejméně 48 hodin předem budou příjemci muset hlásit Státní veterinární správě příchod zboží s předstihem 24 hodin. Na některé živočišné produkty, například na čerstvé produkty rybolovu či přírodní a kolagenová střeva, se povinnost nově již nebude vztahovat. Příjemci také nebudou muset do hlášení uvádět údaj o předpokládané prodejní ceně přijatých potravin.
Od 1. srpna 2015 přestává platit nařízení vlády č. 125/2011 Sb., o stanovení informačních povinností příjemcům živočišných produktů v místě určení ve své novelizované podobě platné od října 2014 a bude nahrazeno vyhláškou č. 172/2015 Sb., o informační povinnosti příjemce potravin v místě určení. Tato vyhláška se vztahuje jak na potraviny živočišného, tak rostlinného původu. Ze živočišných potravin se hlášení nebude nadále vztahovat na čerstvé produkty rybolovu, živé mlže, plže, ostnokožce a pláštěnce určené pro lidskou spotřebu a kolagen a přírodní a kolagenová střeva určená pro výrobu potravin. V případě všech ostatních potravin živočišného původu se bude muset jejich příchod hlásit prostřednictvím elektronického formuláře na internetových stránkách SVS. Formulář bude na změny připraven 1. srpna 2015.
Od počátku roku provedla SVS v místech určení zásilek živočišných produktů z jiných zemí 2600 kontrol. U 4 % těchto kontrol byly zjištěny závady. Na každou nevyhovující kontrolu připadají průměrně dvě závady. Za toto období prošlo veterinárními kontrolami zhruba 31 000 tun živočišných produktů, přičemž 130 tun z nich bylo pozastaveno do odstranění závad, vráceno dodavateli nebo zlikvidováno. Zjišťované závady byly převážně administrativního charakteru, nicméně v několika případech byla zjištěna přítomnost patogenních salmonel, bakterie Listeria monocytogenes nebo těžkých kovů. Pokuty udělené za všechny zjištěné nedostatky se blíží částce 2 miliony Kč.
Z výše uvedeného je zřejmé, že kontroly zásilek v místě určení mají smysl. Zákazník se může spolehnout, že potraviny živočišného původu uváděné do oběhu splňují hledisko zdravotní nezávadnosti a případná pochybení se podaří zachytit včas.*
Mgr. Petr Pejchal
Tiskový mluvčí SVS