Britský Úřad pro ochranu zdraví (HPA) informoval o zvýšeném výskytu otrav z ryb způsobených biogenními aminy (scombroid poisoning), zaznamenaných během období od prosince 2004 do června 2005, kdy onemocnělo 38 osob, z nichž tři musely být hospitalizovány.
Jedná se o neobvyklé zvýšení této formy otrav potravinami, která se vyskytuje normálně v teplých obdobích, kdy může docházet k nesprávnému skladování ryb, jejich přepravě a zpracovávání. K otravě z ryb (scombroid poisoning) dochází po konzumaci ryb, u nichž se aminokyselina histidin v syrovém rybím mase mění působením enzymu histidindekarboxylázy, produkovaného bakteriemi, na histamin. Bakterie se pomnožují v nesprávně skladovaných rybách. Histamin je termostabilní a odolává i následnému tepelnému zpracování ryb. Symptomy otravy se projevují velmi rychle (od 10 minut do 2 hodin) a projevují se vyrážkou v horních částech těla, zarudnutím, otoky, zvracením, průjmy a bolestmi hlavy. Příčinou většiny hlášených případů (14) z poslední doby v Anglii a Walesu byla konzumace tuňáka. Většina otrav scombroid poisoning je obvykle spojována s konzumací kontaminovaných ryb čeledi Scombridae, která zahrnuje ryby s tmavým masem, jako jsou makrely či tuňáci. Někdy ale k otravám dochází i po konzumaci nescombroidních druhů, jako jsou sardinky, sledi a ančovičky. Více informací najdete na http://www.foodsafetytoday.com