25.08.2003 | 11:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podniky potřebují čas

Nová vyhláška ministerstva zemědělství stanovující obsah surovin v některých masných výrobcích sice začne platit 1. září, ale povinná bude pro podnikatele až od vstupu Česka do EU, protože poskytuje podnikům osmiměsíční lhůtu, aby se na ni připravily.

Předseda Svazu zpracovatelů masa Ladislav Steinhauser, který zavedení normy řadu let prosazoval, přiznává, že firmy potřebují dostatek času na přípravu. Podle Steinhausera je norma nezbytná také pro to, aby si tuzemští podnikatelé mohli později v unii chránit značky svého zboží. „Kdybychom chtěli chránit třeba Pražskou šunku, obdobně jako Italové svoji značku Parmská šunka, tak pro výrobek musíme mít normu kvality," říká předseda svazu. Konečná podoba vyhlášky vyhověla i požadavkům největšího tuzemského masokombinátu, Kosteleckých uzenin. Ten požadoval, aby se ve výrobcích místo masa mohl používat levnější drůbeží separát, který je naprosto kvalitní živočišnou bílkovinou.
Výrobce nebo obchodník pod názvem, vyjmenovaným vyhláškou, nebude smět jiné zboží prodávat. Kontrolou je pověřena Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Za porušení vyhlášky hrozí podnikateli pokuta až tři miliony korun.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2025 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down
Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.