Polsko má asi 5,5 mil. kusů skotu.
Většina chovatelů skotu se ale nyní specializuje na produkci mléka. Studie Polského ústavu ekonomiky zemědělství a potravin (IERiGZ) uvádí, že zatímco v západní Evropě v průměru pouze polovinu z celého stáda představují dojnice, v Polsku je to 80 %. Pokud by se podařilo malé zemědělské podniky přesvědčit, aby přešly z produkce mléka na produkci masa, mělo by Polsko šanci stát se vedoucím producentem hovězího masa v EU. Avšak bez speciálních podnětů mohou stavy skotu v Polsku klesnout v několika příštích letech o dalších 1,5 až 2 mil. kusů. Od roku 1989 došlo k omezení počtu skotu z 10,9 mil. na nynějších asi 5,5 mil. kusů.
Od roku 2007 budou polští zemědělci dostávat platby z fondů EU na pastviny pro chov skotu, koz, ovcí a koní. Zanedbatelný není příspěvek 1 miliarda PLN z národního polského rozpočtu, z něhož připadne 100 EUR na jeden hektar pastvin. Prezident Polské asociace chovatelů masného skotu Jerzy Wierzbicki předpokládá, že očekávané platby z EU a státního rozpočtu vylepší chov skotu. Podle jeho slov bude Polsko do roku 2013 jedním z vedoucích evropských výrobců hovězího masa, ale je nutné přejít z produkce mléka k produkci masa. Vládě bude v nejbližší době předložen návrh zákona o reorganizaci trhu s mlékem. V něm se počítá s tím, že stát vykoupí od zemědělců mléčné kvóty v případě, že se zemědělci rozhodnou udržet stavy skotu za účelem produkce masa. Pro tyto výkupy již bylo určeno 20 mil. PLN.
Aby však Polsko bylo schopné konkurovat na trhu EU s vysoce kvalitním hovězím masem, musí se zlepšit genetika stáda a polští zemědělci budou pravděpodobně využívat subvence EU k nákupu masných plemen skotu jako Limousin, Charolais a Simental.
AgFd East Eur 2007;295:13-14.