Rezistence a přirozeně se vyskytující toxiny.
Institut potravinářských technologů v USA (IFT) publikoval souhrn vědeckých poznatků (Scientific Status Summary, SSS), které se týkají biopotravin. Práce se zabývá porovnáním kvality a bezpečnosti potravin z ekologického a konvenčního způsobu hospodaření, nutričního složení potravin z těchto dvou systémů produkce, přítomností přirozeně se vyskytujících toxinů a mikrobiologického nebezpečí.
Uvedený přehled ilustruje, že mezi bio- a ekologickými potravinami existují rozdíly z hlediska jejich postavení na trhu. O ovoci a zelenině z ekologické produkce se uvádí, že má nižší obsah reziduí pesticidů, neboť se při jejich produkci používají pesticidy v mnohem nižším množství. To však může vést k vyššímu obsahu přirozeně se vyskytujících toxinů, pokud ekologická produkce probíhala za podmínek zvýšeného útoku hmyzu, plevelů nebo nemocí rostlin. Jestliže se při bioprodukci ovoce a zeleniny nepoužily pesticidy nebo syntetická hnojiva, mají plodiny více biochemické energie pro syntézu prospěšných sekundárních rostlinných metabolitů, např. polyfenolových antioxidantů i přirozeně se vyskytujících toxinů. V některých případech jsou hospodářská zvířata z ekologické produkce více náchylná k bakteriální kontaminaci než z konvenční produkce, neboť se v ekologické produkci obecně zakazuje použití antibiotik. Zákazem používání antimikrobiálních prostředků se vysvětluje podstatně nižší výskyt antimikrobiální rezistence u hospodářských zvířat z ekologické produkce.
J Food Sci 2006;71(9):117-124.