Veterinární inspektoři Stání veterinární správy (SVS) provedli kontrolu prodeje živočišných produktů na farmářských trzích v pražských Dejvicích (Malé trhy Hradčanská) a Zličíně.
Při kontrole v Dejvicích bylo inspektory zjištěno, že jeden prodávající nabízel přes 172 kg různých masných výrobků, které byly uchovávány a uváděny na trh při teplotě prostředí +16 °C, přičemž prodejní stánek nebyl vybaven chladicím zařízením. Navíc tyto potraviny (klobásy, sekaná, uzený bok, slanina, špek, prejt, škvařené sádlo, škvarky, škvarková pomazánka) nebyly na prodejním stánku náležitě chráněné před kontaminací a chyběl odpovídající přívod teplé nebo studené pitné vody.
Prodejce dále neměl uveden přesný obchodní název a adresu sídla výrobce a prodávané výroky nedisponovaly povinným údajem o datu použitelnosti nebo datu minimální trvanlivosti.
SVS uskutečnila kontrolu také na trzích v Praze - Zličíně, kde veterinární inspektoři zjistili u stejného prodejce jako na trhu v Dejvicích další pochybení. Prodejce zde nabízel telecí paštiku za vysokých teplot se smyslovými změnami a dále krůtí párky s prošlým datem použitelnosti.
Veterinární inspektoři na místě zakázali uvádění zmíněných produktů na trh ukončením prodeje a potraviny obarvením znehodnotili. Prodejci za všechny uvedené prohřešky hrozí ve správním řízení pokuta do výše 50 milionů Kč.*
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS