Velmi vysokou míru jakosti i bezpečnosti potravin oceněných značkou KLASA a Regionální potravina prokázaly kontroly Státní zemědělské a potravinářská inspekce (SZPI) v roce 2016. U žádné z hodnocených šarží inspektoři nezjistili porušení bezpečnostních parametrů.
Pouze v jednotkách případů byly zjištěny drobné jakostní nedostatky např. ve značení a složení. U ostatních skupin potravin inspektoři SZPI zjišťují až řádově vyšší podíly nevyhovujících vzorků. SZPI pravidelně již 14 let uskutečňuje kontrolní akci na potraviny označené národní značkou kvality KLASA. V roce 2016 inspektoři SZPI odebrali celkem 200 šarží takto označených potravin. A nevyhovující parametr inspektoři zjistili u čtyř šarží. Přehled všech hodnocených šarží potravin KLASA je k dispozici v sekci Tematické kontroly na webu Potraviny na pranýři v části 1 a části 2.
SZPI v loňském roce hodnotila celkem 76 šarží potravin oceněných značkou Regionální potravina, z čehož jediná byla vyhodnocena jako nevyhovující. Přehled všech hodnocených šarží s označením Regionální potravina je k dispozici v sekci Tematické kontroly na webu Potraviny na pranýři.
Výrobky KLASA a Regionální potravina musejí splňovat nejen požadavky vyplývající z národní a evropské potravinové legislativy, ale i nadstandardní požadavky vyplývající z podmínek pro používání značky kvality.*
Zdroj: www.ctk.cz