Kvalitní české potraviny jsou označeny státní vlajkou
Prodej potravin, které mají národní značku kvality Klasa, vzrostl za poslední dva roky nejméně o pětinu.
Oproti roku 2008 se prodej výrobků se značkou Klasa zvýšil o 20 až 43 procent v závislosti na konkrétním řetězci (SZIF). Značka Klasa je českým kvalitním potravinářským a zemědělským výrobkům udělována již od roku 2003. Logem je nyní označováno přes 1300 různých výrobků od více než 220 producentů.
Úřad průmyslového vlastnictví (ÚPV) koncem října zamítl žádost tvůrců národní značky kvality Klasa, kteří chtěli značku prohlásit za neplatnou.
Ministerstvo zemědělství ve spolupráci s Agrární a Potravinářskou komorou a kraji letos zavedli také novou značku, Regionální potravina. Tímto logem jsou označovány místní speciality, vyrobené převážně z lokálních surovin, které uspěly v krajských soutěžích.
Potravinářská komora představila začátkem listopadu svůj záměr - označovat kvalitní české potravinářské výrobky státní vlajkou.