Od 13. prosince se v Evropské unii mění pravidla pro označování potravin. Údaje na obalech budou čitelnější a v seznamu položek musí být zvýrazněny alergeny, o kterých budou muset zákazníky informovat také provozovatelé restaurací či jídelen.
Velikost písma pro povinné údaje bude u vyrobených a balených potravin muset dosahovat minimálně 1,2 mm. Podle Potravinářské komory chce Evropská unie novým předpisem naučit spotřebitele číst etikety a vyhledávat si na nich informace, které pro ně mají význam. Alergeny nebudou vyjmenovány zvlášť na obalu, ale budou uvedeny výrazným písmem ve složení výrobku.
Všechny balené potraviny budou muset vyhovovat nové legislativě. Na prodejnách se však ještě budou doprodávat produkty s původními obaly, takže po určitou dobu mohou vedle sebe být k dostání výrobky se starým i novým značením.
Povinnost informovat o obsahu alergenů v pokrmech se má nově vztahovat i na restaurace a jídelny. Podle Asociace hotelů a restaurací ČR nebudou muset restaurace uvádět informace přímo na jídelním lístku, ale musí tam být pouze uvedeno, jak může zákazník informace o alergenech získat. Asociace připravila metodiku, jak k nové povinnosti přistupovat.
Legislativa byla doposud roztříštěná a členské státy přistupovaly k jednotlivým požadavkům rozdílně.
Od dubna 2015 budou muset výrobci v EU uvádět původ masa u vepřového, drůbežího, skopového a kozího masa podobně, jak je tomu dnes u hovězího. Od 13. prosince 2016 přibude až na výjimky označování výživových hodnot.
V České republice budou platit změny ve značení potravin na základě národního zákona o potravinách od ledna 2015.*
Zdroj: www.ctk.cz