Rychlík I., Faldynová M., Matiašovicová J., Šebková A., Karasová D., Přikrylová H., Havlíčková H., Volf J.
Probiotické směsi sestávající se ze zástupců Bacteroidetes a Selenomonadales zvyšují odolnost
kuřat proti infekci Salmonella Enteritidis. Probiotic mixtures consisting of representatives of Bacteroidetes and Selenomonadales increase resistance of newly hatched chicks to Salmonella Enteritidis. Veterinářství 2025;75:275-278.
SOUHRN
Střevní mikroflóra kuřat z líhní se významně odlišuje od mikroflóry kuřat, která byla inokulována extraktem trusu dospělých slepic. Navíc jsou kuřata osídlená mikroflórou dospělých slepic odolná proti infekci Salmonella, zatímco kuřata z líhní jsou velmi vnímavá. V této práci jsme proto testovali, zda podávání definovaných směsí zástupců rodů Bacteroides, Megamonas nebo Megasphaera, které jsou typické pro mikroflóru dospělých slepic, zvýší odolnost kuřat proti infekci Salmonella Enteritidis. Bakterie ze směsí sestávající se z různých druhů a izolátů výše uvedených rodů účinně kolonizovaly slepé střevo kuřat a zvyšovaly jejich odolnost proti infekci salmonelami asi 50x. Testované směsi však byly ještě účinnější v ochraně před infekcí Salmonella, pokud byla infikována jen část kuřat a sledoval se přenos infekce na kontaktní kuřata. V takovém případě osídlení probiotickými směsmi zvyšovalo odolnost kontaktních kuřat o 3–5 řádů. Získaná data představují první krok směrem k vývoji zcela nových typů probiotik pro drůbež.*
SUMMARY
There are extensive differences in the caecal microbiota of chicks from hatcheries and those inoculated with faecal material from adult hens. Besides differences in microbial composition, the latter chickens are highly resistant to Salmonella Enteritidis challenge while the former are susceptible. In this study, we tested whether strains from genera Bacteroides, Megamonas or Megasphaera can increase chicken resistance to Salmonella when defined microbial mixtures consisting of these bacterial genera are administered. Mixtures consisting of different species and strains from the above-mentioned genera efficiently colonised the chicken caecum and increased their resistance to Salmonella by a factor of 50. The tested mixtures were even more effective at protecting from Salmonella spread to contact chickens in a seeder model of infection (3 – 5 log reduction). The obtained data represent a first step for the development of a new type of probiotics for poultry.