Rychlík I., Matiašovicová J., Faldynová M., Šebková A., Kubasová T., Přikrylová H., Karasová D., Crhánová
M., Havlíčková H., Juřicová H. Probiotický efekt laktobacilů v ochraně kuřat před infekcí salmonelami
nespočívá v jejich aktivitě v trávicím traktu, ale v krmivu. Veterinářství 2022;72(4):220-224.
SOUHRN
Lactobacily jsou běžně využívány jako probiotika u drůbeže. Laktobacily však účinně nekolonizují trávicí trakt drůbeže a i jejich ochrana před patogenními mikroorganismy je diskutabilní. Proto jsme v této práci testovali probiotický potenciál směsi čtyř různých druhů laktobacilů (L. salivarius, L. reuteri, L. ingluviei a L. alvi) v ochraně kuřat před infekcí salmonelami. Pokud byla směs laktobacilů podávána odděleně od salmonel, nechránila kuřata před infekcí. Pozitivní efekt laktobacilů jsme zaznamenali pouze v případě, kdy byly laktobacily a salmonela současně zaočkovány do krmiva a krmivo bylo ponecháno anaerobní fermentaci po dobu 24 hodin. Po podávání takového krmiva zůstala kuřata na salmonelu negativní. V průběhu fermentace laktobacily totiž došlo k poklesu pH, což způsobilo úplnou inaktivaci salmonel. Kuřata tak vlastně vůbec nebyla salmonelami vůbec infikována, a proto zůstala Salmonella negativní.*
SUMMARY
Lactobacilli are commonly used as probiotics in poultry. However, lactobacilli do not efficiently colonise the chicken intestinal tract, and also their anti-infection effect in vivo is sometimes questionable. In this study, we therefore evaluated the potential of a mixture of four Lactobacillus species (L. salivarius, L. reuteri, L. ingluviei and L. alvi) for the protection of chickens against Salmonella Enteritidis infection. Whenever the chickens were inoculated by lactobacilli and S. Enteritidis separately, there was no protective effect of lactobacilli. The only positive effect was recorded when the mixture of lactobacilli and S. Enteritidis were used for the inoculation of feed and the feed was anaerobically fermented for at least one day. In this case, chickens fed such a diet remained S. Enteritidis negative. The protective effect was caused by acidification of feed due to lactobacilli fermentation and was associated with S. Enteritidis inactivation.