Inspektoři zjišťují opakovaně chyby
Obchodníkům na Slovensku se většinou podařilo odstranit nejvážnější chyby při prodeji potravin, s některými hygienickými nedostatky se však inspektoři setkávají opakovaně. Inspektoři během pěti dnů vykonali 159 kontrol v různých typech prodejen a u několika výrobců. Nedostatky při prodeji potravin živočišného původu odhalili ve 40 případech. Podle inspektorů byla nejčastějším nedostatkem hygiena prodeje, prodej po době spotřeby, hygiena skladování a nesprávné označení výrobků. Většina nedostatků byla odstraněna ještě během kontroly.
Za prodej zkažených potravin teoreticky hrozí na Slovensku vysoké pokuty, v praxi však podle dostupných údajů nejvyšší sankce úřady neukládají. Na jaře slovenský parlament zpřísnil tresty za prodej závadných potravin, obchodníkům tak hrozí pokuta do půl milionu eur (12,5 milionu Kč). V případě zopakování nedostatků se postih může zvýšit až na čtyřnásobek.