Ve výrobě uzenin budeme ale stále patřit mezi evropskou špičku
Před 20 lety bylo na tuzemských jatkách ročně poráženo přes pět milionů prasat, loni již o dva miliony méně. U skotu klesl loni počet poražených zvířat z více než jednoho milionu na začátku 90. let minulého století na necelých 290.000 kusů.
Velké masokombináty, např. druhý největší zpracovatel masa v Plzeňském kraji, Šumavský masokombinát Klatovy, pražský masokombinát Písnice, závod v Chebu aj. ukončily výrobu.
Ostatní masokombináty i nově vzniklé firmy se v současnosti slučují do velkých celků schopných obstát v konkurenčním boji na otevřeném unijním trhu se zahraničními giganty. Největším tuzemským zpracovatelem masa jsou v současné době Kostelecké uzeniny patřící koncernu Agrofert Holding. Jeho pozice na trhu by měla v nejbližší době ještě posílit.
Nastal prudký rozvoj malých a středních firem, které vyrábí místní speciality. Tato struktura si pravděpodobně udrží svou pozici i v evropském měřítku a zajistí i do budoucna, že budeme ve výrobě uzenin stále patřit mezi evropskou špičku a konzumovat uzeniny z vlastní produkce.
Nejoblíbenějším masem zůstává vepřové, které se na celkové spotřebě podílí zhruba z poloviny. Již od doby před vstupem země do EU není Česká republika v této tradiční komoditě soběstačná a záporné saldo zahraničního obchodu s vepřovým masem se rok od roku prohlubuje. Zpracovatelé nakupují z finančních důvodů stále více masa v zemích Evropské unie.