Pokles produkce souvisí s klesající rentabilitou chovů
Zemědělské podniky ze Zlínského kraje dodaly v prvním čtvrtletí letošního roku celkem 3 456 tun masa vyjma masa drůbežího. V meziročním porovnání to znamená o 15 procent méně (ČSÚ). Pokles souvisí se snižující se rentabilitou chovů, která nutí zemědělce stavy omezovat nebo úplně zrušit.
Produkce masa se ve čtvrtletí snížila v celé ČR, a to o 11,3 procenta. Pokles nastal ve všech krajích s výjimkou Vysočiny a Karlovarského kraje. Dohromady zemědělské firmy dodaly 92.052 tun masa, Zlínský kraj se tedy na celkové produkci země podílel necelými čtyřmi procenty. Na celkovém poklesu výroby masa ve Zlínském kraji se podle statistiků projevilo výrazné omezení produkce vepřového. To se na celkové produkci podílelo přibližně dvěma třetinami a zemědělské podniky jej za první tři měsíce roku na trh dodaly 2197 tun tj. ale téměř o čtvrtinu méně než loni.
Chov prasat je nyní kvůli nízkým výkupním cenám vepřového masa a dovozu ze zahraničí pro farmáře jedním z nejméně lukrativních odvětví. Stavy vepřů v kraji se snižovaly už v průběhu loňského roku a k letošnímu prvnímu dubnu jich farmáři chovali celkem 54.527, což představuje meziroční pokles o polovinu.
Od ledna do března se naopak zvýšila výroba hovězího a telecího masa. Toho zemědělci dodali 1258 tun, o necelých šest procent víc než před rokem. To zřejmě souvisí s tím, že zemědělské podniky, které se specializují na produkci mléka, chovy snižují s ohledem na jeho nízké výkupní ceny, kvůli kterým řada z nich končí ve ztrátě.
Další druhy masa se na celkových číslech Zlínského kraje v prvním čtvrtletí podílely jen nepatrně.
Největšími producenty masa byli od ledna do března farmáři z Vysočiny, kteří jej dodali 13.878 tun. Následovali zemědělci ze středních a jižních Čech a Jihomoravského kraje. Nejméně, 93 tun, jej naopak na trh dodali chovatelé z Karlovarska. Farmářům ze Zlínského kraje patřilo třetí místo od konce.