09.08.2018 | 08:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Řasa chlorella ovlivňuje život včel

Biologické centrum Akademie věd ČR v Českých Budějovicích zkoumá, jak řasa chlorella ovlivňuje život včel. Včely jsou po její konzumaci živější. Látky obsažené v chlorelle mohou také působit preventivně proti moru včelího plodu.

Jihlavské včelařství Koblížek začalo jako první v naší republice nabízet přírodní doplňkové krmivo pro včely s touto řasou, které pomáhá v kritických obdobích rozvoje včelstva. Vědci čtyřletým výzkumem zjistili, že produkce medu po krmení včel řasou se zvýší až o 17 procent. V letech 2015 až 2016 v experimentech se 30 včelstvy na deseti včelnicích prokázali, že sladkovodní zelená mikrořasa chlorella je pro včely atraktivní potravou, kterou shromažďují v pylových buňkách a využívají ji především jako zdroj bílkovin.
Řasa obsahuje 40 až 50 procent bílkovin a další substance, které podporují imunitu. Když včela dostává potravu s řasou, je živější, včel je v úlu víc, matka klade více vajíček, vyvíjí se více larev a životnost včel je delší.
Řasu je možné vpravit do potravy ve formě prášku nebo v medocukrovém těstu. Apialgaprotein, nové přírodní doplňkové krmivo pro včely, je určeno pro kritická období rozvoje včelstva na jaře, v létě po 20. červnu, kdy se rozvíjí dlouhověká generace včel, a na podzim.
Řasu v prášku užívají včely jako pyl. Řasa zlepšuje i funkci hltanových žláz. Larvičky jsou bohatěji zakrmeny bílkovinou a jsou větší. Včely si zelený prášek odebírají a vytvářejí si rousky, kuličky stmeleného pylu. S kuličkou letí do úlu a předávají ji ostatním včelám, které ukládají kuličku do buňky a hlavou ji stlačí; včely z nich tvoří mateří kašičku.
V roce 2015 působilo v České republice 54 416 včelařů s počtem 596 313 včelstev. Produkce medu u nás činí okolo 10 000 tun za rok, v roce 2015 dosáhl průměrný výnos medu 15,5 kg na včelstvo.*
Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down