Výrobci potravin musí uvádět jejich složení na obalech
Je nutné, aby výrobci potravin uváděli jejich obsah na obalech správně. V případě, že potravina obsahuje alergen, který není ve složení deklarován, jedná se o nebezpečnou potravinu pro alergiky.
Mezi alergeny patří také oxid siřičitý nebo siřičitany v koncentracích vyšších než 10 miligramů na kilogram potraviny. V těchto dnech proto Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala balené rozinky (Rozinky – stolní hrozny révy vinné sušené á 100g, datum minimální trvanlivosti 05.12.2010, šarže L 068), u nichž laboratoře naměřily 180 miligramů oxidu siřičitého na kilogram. Přesto nebyl oxid siřičitý deklarován na obale.
Zakázané rozinky původem z Indie do ČR dovezla firma Pavel Stolarik-PS TRADE z Hodonína, a to v množství 750 kilogramů. Z tohoto množství firma Ing. Bohumil Kratochvíl – IBK Trade z Horní Cerekve zabalila 7 200 kusů spotřebitelských balení. Na základě opatření uloženého SZPI bylo z trhu staženo 107,2 kilogramů, tj. 1072 balení. Zbytek byl již rozprodán. Pokud někdo trpí alergií na oxid siřičitý, neměl by tyto rozinky rozhodně konzumovat.
Oxid siřičitý se používá ke konzervaci potravin, ale může být použit také jako antioxidant. Nejčastěji se síří sušené ovoce nebo víno.