Salmonella byla v roce 2006 druhou nejčastěji uváděnou příčinou alimentárních onemocnění.
Bakterie rodu Salmonella byly zjištěny podle výsledků šetření EFSA téměř u jedné třetiny krůt určených pro lidskou spotřebu (30,7 %) a u 13 6 % krůt pro šlechtitelské účely.
Evropský úřad pro bezpečnost potravin EFSA vydal zprávu o výsledcích šetření přítomnosti salmonely na komerčních krůtích farmách v rámci Evropské unie, provedeného v letech 2006–2007. Široké spektrum typů bakterií rodu Salmonella bylo zjištěno téměř u jedné třetiny krůt určených pro lidskou spotřebu (30,7 %) a u 13, 6 % krůt pro šlechtitelské účely. Nejčastěji byla zjišťována Salmonella enteritidis a Salmonella typhimurium (dva druhy salmonely odpovědné za převážnou většinu alimentárních onemocnění u lidí), a to v 3,8 % případech krůt pro lidskou spotřebu, resp. 1,7 % pro šlechtění. Salmonella byla v roce 2006 druhou nejčastěji uváděnou příčinou alimentárních onemocnění v Evropě, se 160 649 případy nemocných (zhruba 35 osob na každých 100 000 obyvatel). Druh a hladina salmonely detektované u krůt se v jednotlivých členských zemích EU značně lišila. V některých státech nebyla infekce zjištěna vůbec, zatímco v jiných se pohybovala na hladině až 82,9 %.
http://www.rssl.com/ourservices/FoodENews/Newsletter.aspx?ENewsletterID=260