31.08.2017 | 09:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Spotřeba antimikrobik u prasat

Spotřeba antimikrobiálních látek v českých chovech prasat se od roku 2010 do roku 2015 snížila o čtvrtinu, činila tak kolem 80 miligramů na zvíře. Jsme na tom b lépe než státy, ze kterých vepřové maso dovážíme.

Na tiskové konferenci Ministerstva zemědělství uvedli zastupitelé státu i chovatelských svazů, že spotřeba antimikrobiálních látek v Německu, Polsku a Španělsku, odkud vepřové maso importujeme, je vyšší než v českých chovech prasat.

Díky přísné veterinární kontrole je podle ministerstva české vepřové maso kvalitní a splňuje všechna kriteria bezpečné potraviny. České kontrolní systémy fungují velmi přísně, a výsledkem je to, že se nám vyhnuly všechny problémy," prohlásil ředitel Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jan Stibal. Jako příklad zahraničních skandálů uvedl nálezy fipronilu v zahraničním drůbežím mase nebo nálezy dioxinů.

Do budoucna se chystá povinnost pro chovatele prasat, aby každý měsíc posílali do centrální evidence informace o použitých antibiotikách ve svém chovu. "Je to administrativní zátěž pro chovatele, na druhou stranu jsme přesvědčeni, že je to podstatná věc," upozornil Stibal. Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) zmínil, že v České republice byl zahájen dotační program na zvětšování kotců nebo na investice do poroden prasat, aby prasata nebyla tak často nemocná a nemusela dostávat antimikrobika. Pro české chovatele prasat platí přísné podmínky k provozování chovu. Každé zvíře musí být pod veterinárním dozorem a chovatel musí evidovat podání všech léčiv. Probíhá také kontrola, v jakých podmínkách prasata žijí, zda mají dostatek prostoru.

Pokud spotřebitelé uvidí balíček masa, kde je informace, "že neobsahuje hormony nebo antibiotika", je to podle svazu na hranici etiky. "Je to pouhý marketingový tah, neboť žádné maso nesmí obsahovat antibiotika, hormony nebo jiné nežádoucí látky," uvedl svaz.

Od června 2016 se v České republice mírně zvýšila výroba vepřového masa a vzrostl jeho vývoz. Celková výroba vepřového masa v tuzemsku v roce 2015 činila 309,8 tisíc tun živé hmotnosti, v následujícím roce došlo k nárůstu na 310,5 tisíc tun živé hmotnosti. V meziročním srovnání vzrostl vývoz vepřového masa o 8,3 procenta. Soběstačnost České republiky tohoto sortimentu se pohybuje okolo 55 procent, zbývající část dovážíme, zejména ze sousedních států.*

Zdroj: www.ctk.cz

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down