Spotřeba drůbežího masa v České republice vzrostla v letech 1948 až 2009 zhruba 13x, z necelých dvou kilogramů na 24,8 kilogramu na osobu ročně.
V Evropské unii je také velký zájem o drůbeží maso, spotřeba hovězího masa klesá, u vepřového masa spotřeba v posledních letech stagnuje. Vepřové maso je v tuzemsku nejoblíbenějším.
Nárůst obliby drůbežího masa, zvláště kuřecího, způsobila zejména jeho nízká cena a jednoduchý způsob úpravy, ale také jeho propagace coby dietního masa.
Z obecného pohledu konzumace masa patří Češi k podprůměrným jedlíkům. V roce 2009 snědli v průměru 78,8 kilogramu masa na osobu. Největší spotřeba masa byla zaznamenána na Kypru (144 kilogramů), nejméně v Bulharsku (49 kg).
Spotřeba masa v ČR byla v roce 1989 nejvyšší, dosáhla 97 kg, potom klesala, v poslední době se pohybuje okolo 80 kg/osobu, u vepřového masa těsně nad 40 kilogramy, spotřeba 9,5 kg hovězího a telecího masa je výrazně pod evropským průměrem.
Pomyslnému žebříčku konzumentů hovězího masa vévodí Lucembursko s 30 kg a Francie s 26 kilogramy. Naopak Maďaři snědí pouze 3 kg hovězího masa ročně.
V posledních letech se v ČR mírně zvyšuje spotřeba ryb, která v roce 2009 vzrostla o 0,3 kilogramu na 6,2 kg. Evropský průměr se pohybuje kolem 11 kg na rok. Navzdory staleté tradici českého rybníkářství upřednostňujeme mořské ryby.