Češi podle údajů ministerstva zemědělství snědí od druhé poloviny 90. let jen kolem 80 kilogramů masa na hlavu ročně. V 80. letech přitom byla spotřeba asi 90 kilogramů, v roce 1990 dokonce 97 kilogramů masa na osobu ročně. Současná spotřeba je proti tomuto roku o 17 procent nižší.
Ve spotřebě masa se ale Češi pohybují na průměru Evropské unie. V jídelníčku Čechů výrazně ubylo hovězího. Jeho spotřeba v roce 1990 činila 28 kilogramů na hlavu ročně, loni to podle odhadů bylo asi 11,3 kilogramu. Pokles podle MZe způsobilo zejména zdražení tohoto druhu masa a často i nedostatečná kvalita, když se na pulty dostávalo maso ze starých zvířat.
Češi také konzumují méně vepřového, zhruba 41 kilogramů na hlavu ročně proti 50 kilogramům v roce 1990. Naopak prudce stoupla spotřeba drůbežího z 13,6 kilogramu na loňských téměř 24 kilogramů. Tento trend se ale již zastavil a poslední rok drůbeží maso zaznamenalo stagnaci. Z dalších druhů masa Češi v průměru snědí tři kilogramy králíků, 300 gramů zvěřiny, stejné množství koňského, kozího a skopového dohromady a také 100 gramů telecího na obyvatele ročně. U telecího je to od začátku 90. let pokles na čtvrtinu. Spotřeba ryb zůstává stabilní, kolem 5,3 kilogramu na osobu ročně.