Podíl dovážených sýrů na celkové domácí spotřebě je u nás vysoký a loni dosáhl 51 procent. Spotřeba sýrů se přibližuje průměrné konzumaci v Evropské unii, která dosahuje kolem 17 kilogramů na osobu za rok.
V posledních letech vzrůstá konzumace čerstvých a plísňových sýrů. Stále více lidí vyhledává různé sýrové speciality. S tím souvisí trend přibývajících speciálních sýrových prodejen. Z dlouhodobého hlediska český zákazník nakupuje především polotvrdé sýry holandského typu, mezi něž patří především eidamy a goudy. Specifikem českého trhu je vysoká obliba tavených sýrů. Průměrná spotřeba přesahuje dva kilogramy na osobu.
Zákazníci se začínají zaměřovat na rozšiřující se sortiment sýrů čerstvých a plísňových. K nové specialitě na trhu patří konvenientní sýrové speciality k dalšímu kulinářskému použití, například předsmažené sýry. Italsko-česká společnost Orrero, největší světový výrobce tvrdého sýra typu parmazán, má u nás 11 prodejen La Formaggeria Gran Moravia.*
Zdroj: www.ctk.cz