Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) byl požádán Evropskou Komisi, aby zhodnotil dopad nových cílů snížení výskytu baktérií z druhu Salmonella u krůt na veřejné zdraví v členských zemích Evropské unie.
Výskyt salmonel u krůt je považován za riziko pro veřejné zdraví z konzumace kontaminovaného masa těchto zvířat. Agenda EFSA bude podporovat každou snahu Evropské komise o stanovení nových cílů kontroly salmonel u krůt.
V novém stanovisku experti z vědeckého Panelu EFSA pro biologická rizika (BIOHAZ) identifikovali hlavní sérovary* salmonel vyskytující se u krůt a naznačují, že přenos z uznaných chovů drůbeže do výkrmových hejn je významným zdrojem infekce salmonely, stejně jako z takových zdrojů, jakými jsou kontaminovaná krmiva nebo v technologická zařízení pro chov krůt.
Pomocí modelu hodnocení vyvinutého k poskytování kvantitativních odhadů a analýzy údajů harmonizovaných na úrovni EU o výskytu salmonel u užitkových zvířat a na základě počtu hlášených případů salmonelózy u lidí (infekce způsobená salmonelami postihující lidský organismus), provedl Panel odhad relativního dopadu salmonel přenosných na člověka na veřejné zdraví u čtyř živočišných zdrojů: krůt, brojlerových slepic, nosnic a prasat. Snížení hladiny salmonel v roce 2012 o 1 % nebo méně u všech v modelu uvažovaných sérovarů u hejnech krůt ve výkrmu by vedlo podle odhadu k 2,2% redukci všech případů salmonelózy u lidí v rámci EU v porovnání s rokem 2010. Panel zdůraznil, že příspěvek jednotlivých členských zemí EU k odhadnutému snížení výskytu případů salmonelózy u lidí se velmi liší.
Cíle jsou stanoveny pro redukci některých sérovarů salmonely v různých populacích drůbeže a prasat v rámci právních předpisů EU o kontrole zoonóz (infekce nebo onemocnění přenosná mezi zvířaty a lidmi např. prostřednictvím konzumace kontaminovaného masa).
Z doporučení týkajících se shromažďování údajů a kontrolních opatření Panel zdůraznil potřebu posílit aktivní dozor ve všech členských zemích EU s cílem lépe odhadnout skutečný výskyt případů salmonelózy u lidí. Případy salmonelózy nemusí být vždy správně rozpoznány jako takové a také často mohou zůstat neohlášené.
Více informací a vědecké stanovisko můžete najít na webových stránkách Evropského úřadu pro bezpečnost potravin.