Kavanová, K., Kostovová I., Morávková M., Brychta A., Crhánová M. Střevní mikrobiota divočáků jako zdroj probiotických bakterií pro selata. The intestinal microbiota of wild boars as a source of probiotic bacteria for piglets. Veterinářství 2024;74(8):446-451.
SOUHRN
Vhodně zvolená probiotika jsou důležitou součástí prevence poodstavových průjmů u selat. Střevní mikrobiota divokých prasat může představovat výhodný zdroj hostitelsky specifických probiotických bakterií. V průběhu této studie byly získány dva soubory bakterií mléčného kvašení (BMK) a bifidobakterií izolovaných z trávicího traktu domácích a divokých prasat. U těchto izolátů byla stanovena úroveň antibiotické rezistence a přítomnost některých prospěšných probiotických vlastností. Míra antibiotické rezistence byla vyšší u izolátů získaných od domácích prasat, kdy 53 % izolátů z tohoto souboru vzorků
neslo ve svém genomu přenositelný gen rezistence. Sledované probiotické znaky byly ve větší míře detekovány u kmenů izolovaných ze střev divokých prasat. Zejména se jednalo o přítomnost genů pro metabolické enzymy, které podmiňují degradaci sacharidových substrátů. U 51 % izolátů z divokých prasat byla navíc zjištěna antimikrobiální aktivita vůči alespoň jednomu z testovaných patogenů, zatímco u izolátů získaných od domácích prasat nebyla antimikrobiální aktivita prokázána u žádného z nich.*
SUMMARY
Appropriately selected probiotic strains are the important part of preventing post-weaning diarrhea in domestic piglets. The intestinal microbiota of wild boars can represent a beneficial source of host-specific probiotic bacteria. During this study, two sets of Lactic Acid Bacteria and bifidobacteria isolated from the intestinal content of domestic pigs and wild boars were obtained. For these isolates, the level of antibiotic resistance and the presence of beneficial probiotic properties were determined. The level of antibiotic resistance was higher in isolates obtained from domestic pigs, with 53 % of them carrying transferable resistance genes in their genomes. The monitored probiotic traits were more frequently detected in strains isolated from the intestine of wild boars, particularly a number of genes for metabolic enzymes responsible for the degradation of carbohydrate substrates. Additionally, 51 % of isolates from wild boars exhibited antimicrobial activity against at least one of the tested pathogens, while none of the isolates from domestic pigs showed any antimicrobial activity.