Konference FAO hledá řešení.
Po celém světě se šíří nepokoje, jejichž důvodem je v některých případech až trojnásobné zvýšení cen potravin za poslední dva roky. Podle odhadů dnes na světě trpí hlady 850 milionů lidí. Z tohoto počtu asi 820 milionů žije v rozvojových zemích, které jsou zároveň nejzranitelnější s ohledem na klimatické změny. Otázku potravinové bezpečnosti v kontextu problémů souvisejících se změnou klimatu a bioenergiemi řešila 34. konference FAO (Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství) na nejvyšší úrovni, která ve dnech 3. – 5. června zasedala v Římě.
Nedostatek potravin je faktem a každodenní realitou velkého počtu lidí především v nejméně rozvinutých regionech. Počet hladovějících, zejména dětí, je do značné míry politickým problémem a zároveň nutnou výzvou 21. století.
Humanitární a rozvojová pomoc se stále míjí účinkem, chybí koordinace jednotlivých agentur OSN i účinná kontrola toků investovaných finančních prostředků. Cest k řešení může být několik: liberalizace Společné zemědělské politiky na základě dotaženého Health Checku, odstranění překážek světového obchodu, cílená rozvojová pomoc na podporu udržitelného zemědělství a lokální produkce potravin v rozvojových oblastech, ochrana půdy nebo třeba otevřená diskuse o geneticky modifikovaných plodinách a nových technologiích.