Světové ceny potravin v novém roce pokračují v poklesu. Hodnota indexu FAO, který monitoruje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, v lednu klesla zhruba o dvě procenta na 150,4 bodu z prosincových 153,4 bodu. Dostala se tak na nejnižší úroveň téměř za sedm let.
Ceny potravin ovlivňuje příznivá situace v dodávkách zemědělských produktů a zpomalující tempo růstu světové ekonomiky. Loni hodnota indexu klesla zhruba o 19 procent. Vykázala tak již čtvrtý roční pokles za sebou. Dílčí index cen cukru se v lednu meziměsíčně snížil o 4,1 procenta. Zaznamenal tak první pokles za čtyři měsíce, kvůli lepším podmínkám pro sklizeň v Brazílii, která je největším producentem i exportérem cukru na světě. Index cen mléčných výrobků se v lednu díky vysokým dodávkám na trh snížil o tři procenta (Organizace OSN pro výživu a zemědělství, FAO).*
Zdroj: www.ctk.cz