Organizace OSN pro výživu a zemědělství, FAO: Světové ceny potravin v dubnu potřetí za sebou mírně vzrostly. Zůstávají tak o deset procent níže než před rokem a více než třetinu pod historickými maximy roku 2011.
Hodnota indexu FAO, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se minulý měsíc zvýšila o 0,7 procenta na 151,8 bodu. Po poklesu začátkem roku, na téměř sedmileté minimum 150,4 bodu, index mírně roste. Loni ceny potravin podle indexu FAO klesly o 19 procent. Vykázaly tak čtvrtý rok poklesu za sebou a podílela se na něm především celkově příznivá situace v dodávkách zemědělských produktů a zpomalující růst světové ekonomiky. K dubnovému růstu cen přispěl nejvíce palmový olej, jehož cena se kvůli nepříznivé produkci a rostoucí poptávce zvýšila na maximum za 17 měsíců. Mírně vzrostly ceny obiovnin a masa. Podle FAO by mohla být produkce obilovin v této sezoně druhá nejvyšší v historii. Dosáhnout má hodnoty 2,526 miliardy tun, tj. zhruba stejně jako v roce předchozím.*
Zdroj: www.ctk.cz