FAO: Světové ceny potravin rostly do konce května čtyři měsíce po sobě. Celkové hodnoty se pohybují zhruba 3,5 procenta nad lednovým sedmiletým minimem, stále jsou však sedm procent pod loňským květnem a téměř třetina pod historickými maximy roku 2011.
Hodnota indexu FAO (Organizace OSN pro výživu a zemědělství) sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích. V květnu se tato hodnota zvýšila oproti dubnu o 2,1 procenta na 155,8 bodu. Ceny všech typů komodit vzrostly, kromě rostlinných olejů, jejichž ceny po čtyřech měsících vzestupu poklesly.
Index v lednu klesl téměř na sedmileté minimum (150,4 bodu) a od tohoto data postupně roste. Loni se ceny potravin podle indexu FAO snížily o 19 procent. Ceny průběžně klesaly během období čtyř let. Příčinou byl nárůst zdrojů zemědělských produktů a pomalejší růst světové ekonomiky.*