04.09.2018 | 11:09
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Světový potravinový summit v Kodani

Zajištění kvalitních potravin pro narůstající počet spotřebitelů při maximálním využití zdrojů bylo tématem Světového potravinového summitu, který proběhl od 30. do 31. srpna v Kodani.

Summitu se zúčastnili představitelé vlád 56 zemí, včetně francouzského ministra zemědělství Stéphana Traverta a více než 200 odborníků z celého světa.
Podle analýz Světové organizace pro zemědělství a výživu (FAO) bude při současném růstu populace nezbytné vyprodukovat do roku 2050 o 60 % potravin více. Všechny zaváděné postupy musí vyhovět veškerým požadavkům bezpečnosti potravin a zároveň musí být ekonomicky udržitelné.
„Česká republika považuje otázku potravinové bezpečnosti za svou dlouhodobou prioritu, která stále intenzivněji nabývá na významu. Dlouhodobě tvrdím, že otázka soběstačnosti v základních zemědělských komoditách je z tohoto pohledu naprosto klíčová,“ komentoval jednání ministr zemědělství Miroslav Toman, kterého v Kodani zastupoval ředitel potravinářského odboru Jindřich Fialka.
Velkou výzvou pro dosažení tohoto cíle jsou, podle odborníků, kromě zhoršujících se produkčních podmínek, zejména klimatických, také otázky související se správnou výchovou spotřebitelů a důsledným potíráním falšování potravin, jehož rozměr rok od roku narůstá (objem podvodů se odhaduje až na 40 miliard USD). Značným problémem je v globálním měřítku plýtvání potravinami, které činí přibližně jednu třetinu ze všech vyprodukovaných potravin.
Odborníci se jednoznačně shodli na tom, že je žádoucí do celého procesu kromě vlád jednotlivých zemí více zapojit potravinářský průmysl. Při současném rozvoji informačních technologií je poměrně závažným problémem šíření dezinformací a mýtů o potravinách, jemuž je třeba čelit formou odborných platforem ve spolupráci s vědeckými a výzkumnými autoritami.
„Naše spotřebitele mohu ujistit, že pro resort zemědělství je otázka vzdělávání v oblasti potravin, ať už jde o jejich složení, kvalitu či bezpečnost, naprosto zásadní a i do budoucna budeme tyto aktivity podporovat,“ uvedl ministr Toman.*
Zdroj: www.bezpecnostpotravin.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down