07.08.2013 | 10:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Světový žebříček zemí podle zajištění potravinové bezpečnosti

ČR se umístila v první čtvrtině

Vědci hodnotí země podle několika ukazatelů, které se řadí do tří skupin - cena, dostupnost a kvalita potravin. USA se v celkovém hodnocení umístily první (86,8 bodu ze 100), Česká republika byla 23. se 72,2 body. Z okolních zemí zaujalo Německo 11. příčku s 81,7 body a Rakousko 4. místo s 83,4 bodu. Polsko (69,9 bodů) obsadilo 27. příčku, těsně před Maďarskem a o deset míst před sedmatřicátým Slovenskem (63,2 bodu). Rumunsko zaujalo 33. pozici a poslední místo patřilo Kongu (20,8 bodů).
Odborníci každé ze 107 zkoumaných zemí přiřadili tzv. Globální index potravinové bezpečnosti (GFSI) a zabývali se hlavními problémy - cenou, dostupností a kvalitou a bezpečností potravin. Česká republika zaznamenala úspěch i podle jednotlivých dílčích ukazatelů. V žebříčku monitorujícím cenu se umístila na 22. místě (78,3 bodů). V dostupnosti byla na 26. místě s 65,2 body a v otázce kvality a bezpečnosti potravin se umístila jako 26. se 76,3 body.
Pojem potravinová bezpečnost je širší než pojem bezpečnost potravin, znamená celkové zajištění světové zásoby potravin. Ve Všeobecné deklaraci lidských práv z roku 1948 bylo zaznamenáno Právo na výživu, pojem potravinová bezpečnost byl definován později. Tento termín zahrnuje podle definice z roku 1996 několik dimenzí - dostupnost potravin, přístup k potravinám i stabilitu.
Zdroj: www.ctk.cz

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 Profi Press s.r.o.
crossmenuchevron-down