Deratizovat smějí jen firmy autorizované, podmínkou autorizace je oprávnění k nakládání s jedy.
Po loňské teplé zimě a v podstatě hlodavcům příznivém létě se budou muset zemědělci i zpracovatelé ve vyšší míře věnovat deratizaci. S nastávajícím podzimem se myši stahují tam, kde je co jíst, a i potkani vyvíjejí nejen pro zpracovatele potravin živočišného původu nežádoucí aktivitu. Na tom, že by zemědělci či zejména výrobci potravin opominuli pravidelnou deratizaci, neušetří. Jakmile se pravidelnou deratizací nenaruší rozmnožovací cyklus hlodavců, problémy narůstají.
Pracovníci státního veterinárního dozoru věnují při svých kontrolách pozornost i případnému výskytu hlodavců. Deratizovat smějí jen firmy autorizované, přičemž podmínkou autorizace je oprávnění k nakládání s jedy. Při kladení otrávených návnad je pak nutné dbát na to, aby taková místa byla řádně označena a návnady nakladeny tak, aby se k nim nemohly dostat děti a také chovaná zvířata, ať již hospodářská nebo domácí kočky či psi.
Je třeba také připomenout, že hlodavci mohou přenášet některé nemoci, například leptospirózu, pro člověka nepříjemné horečnaté onemocnění. Mohou být i pasivními přenašeči infekčních onemocnění lidí a zvířat.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.