Státní veterinární správa (SVS) nařídila okamžitě stáhnout z trhu vejce od polského dodavatele Fermy Drobiu Wozniak Sp. z.o.o. Jejich příjemci byly v Česku tři obchodní řetězce a jedna zpracovatelská firma. Podle informace obdržené systémem rychlého varování RASFF jsou vejce od této firmy zdrojem původce salmonelózy v několika evropských státech. Vejce z rizikových šarží budou neškodně zlikvidována.
O onemocnění v souvislosti s vejci od výše uvedeného polského dodavatele informovalo například Nizozemsko, Norsko, Chorvatsko a Velká Británie (Skotsko). Polská kompetentní autorita dne 20. 10. 2016 zakázala uvádět na trh vejce této společnosti a následně nařídila stažení všech dotčených šarží vajec od všech odběratelů Fermy Drobiu Wozniak Sp. z.o.o
V České republice přijaly vejce od polské firmy obchodní řetězce Ahold Czech Republic a. s., Kaufland Česká republika v. o. s. a Tesco Stores ČR a. s. Podle informací, které má SVS v současnosti k dispozici, by ve skladech (či na prodejnách) řetězců mohlo být ještě 2,67 milionu vajec. Více než 900 000 vajec odebral postupně ve třech šaržích zpracovatel Miloš Minařík z Opatovic.
Identifikace výrobku:
Dodavatel: Fermy Drobiu Wozniak Sp. z.o.o.
Schvalovací číslo: PL 30221304 a PL 30221321
Adresa: Zylice 35A
63900 Rawicz
Polsko
Seznam šarží (datum minimální trvanlivosti):
22-10-2016, 25-10-2016, 31-10-2016, 3-11-2016, 4-11-2016, 5-11-2016, 6-11-2016, 7‑11‑2016, 8-11-2016, 10-11-2016, 13-11-2016, 14-11-2016, 15-11-2016
Vejce uvedených šarží budou po stažení neškodně zlikvidovány. Spotřebitelům, kteří by měli vejce z výše uvedených šarží ve své domácnosti, doporučujeme jejich vrácení v místě prodeje.
Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také ze špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.*
Mgr. Petr Pejchal
oddělení vnější komunikace