Státní veterinární správa (SVS) nařídila stáhnout z prodeje dvě zásilky drůbežích produktů původem z Brazílie. Důvodem pro stahování výrobků je informace od Vojenského veterinárního ústavu v Hlučíně, který informoval SVS, že ve dvou vzorcích odebraných v rámci kontrol masa z Brazílie zjistil přítomnost bakterií rodu Salmonella.*
Produkt: SEARA – Kuřecí prsa bez kosti, bez kůže, hluboce zmrazená
Datum zamražení: 7. 1. 2017
Šarže: L2
Datum minimální trvanlivosti: 7. 1. 2019
Hmotnost balení: 2 kg (karton 6 x 2 kg)
Celkem 9396 kg
Původ: Brazílie, BR 3595
Šetřením SVS zbylo zjištěno, že místem určení této zásilky byly v ČR firmy TWARDZIK CZ z Kunovic a Laris Trading Company spol. s. r. o. se sídlem v Kladně. Od nich kuřecí prsa nakupovaly další subjekty. Konečnými odběrateli pak byly převážně stravovací zařízení, mezi nimi i vojenská jídelna, v níž byly odebrány vzorky.
Produkt č. 2: SEARA – Kuřecí prsní řízky bez kosti, bez kůže, bez inneru filetu, solené, hluboce zmrazené
Datum zamražení: 16. 1. 2017
Šarže: L3
Datum minimální trvanlivosti: 16. 7. 2018
Hmotnost valení: 2 kg (karton 6 x 2 kg)
Celkem: 21 180 kg
Původ: Brazílie BR 2172
V tomto případě SVS při šetření zjistila, že místem určení byly v ČR také dva provozy a to Lesko – Velkooobchod nápojů, s. r. o., Lípa a firma BENSTAR s. r. o. Také v tomto případě byly konečnými odběrateli především zařízení společného stravování.
SVS i další orgány veterinárního dozoru provádějí již více než měsíc zesílené kontroly masa a masných produktů z Brazílie. Důvodem je celosvětově medializovaný korupční skandál v této jihoamerické zemi a s ním související podezření, že se do EU dováželo maso, které mohlo být zdravotně závadné nebo falšované. Do konce dubna bylo SVS provedeno okolo 90 kontrol, při kterých bylo zkontrolováno, pozastaveno a laboratorně vyšetřeno 180 šarží. Kromě výše uvedených dvou případů byla již v předchozích týdnech při laboratorním vyšetření zjištěna dvakrát přítomnost salmonel v masném polotovaru z kuřecího masa a v jednom případě nevyhovující poměr vody a bílkoviny v kuřecím mase.
„Zesílené kontroly budou pokračovat minimálně tak dlouho, jak bude důvodné se domnívat, že by na trhu mohly být závadné potraviny dotčené korupční kauzou v Brazílii,“ uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.
Salmonelóza je průjmové onemocnění bakteriálního původu. Způsobují ho bakterie rodu Salmonella, které se do těla dostávají ústy (z potravy, nádobí, ale také špinavých rukou). Onemocnění se zpravidla projevuje střevními potížemi. Pro zdravého silného jedince není toto onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi však mohou být zejména starší lidé, nemocní či malé děti – hůře se vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin v důsledku průjmů a zvracení. Salmonely lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla.
Petr Vorlíček
tiskový mluvčí SVS