Kontroly inspektorů nejsou náhodné
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) připravuje zveřejňování žebříčku obchodů, kde se prodávají zkažené potraviny. Podle žebříčku zákazníci zjistí, jak dopadli jednotliví prodejci při kontrolách inspektorů SZPI.
První žebříček bude zveřejněn v prvním čtvrtletí příštího roku. Nejčastějším prohřeškem obchodů je nedodržování teploty pro skladování, které má za následek, že se maso rychle kazí, zelená a úplně mění svoji konzistenci.
Čerstvost ovoce a zeleniny a masných výrobků kontrolují inspektoři nejvíce. Suverénně nejvíce nevyhovujících vzorků je mezi ovocem a zeleninou, hned na druhém místě je maso. Kontroly inspektorů nejsou náhodné. Záleží na tom, jakou zkušenost mají s obchodníkem z dřívějška. Pod drobnohledem jsou i provozovatelé s velkým objemem zboží. Inspektoři pátrají i po stížnostech zákazníků.