FoodDrinkEurope (FDE) v úzké spolupráci s národními institucemi a Evropskou komisí vypracoval tzv. toolbox, ve kterém nastínil cesty ke snížení hladiny akrylamidu v potravinách.
Akrylamid je látka, která vzniká přirozenou cestou v potravinách při tepelné úpravě pokrmů za vysokých teplot (např. pečení, grilování, smažení). Přestože byl akrylamid pravděpodobně součástí naší stravy od počátku tepelné přípravy pokrmů člověkem, doporučili světoví odborníci z důvodů obav týkajících se bezpečnosti, abychom obsah akrylamidu v potravinách snížili. Akrylamid byl zjištěn v široké škále potravin, včetně potravin vyráběných průmyslově, ve stravovacích zařízeních i v domácnostech. Byl nalezen v základních potravinách jako např. v chlebu nebo bramborách, jakož i v některých výrobcích, např. v bramborových lupíncích, sušenkách a kávě.
V návaznosti na zjištění akrylamidu v potravinách se odborníci v potravinářském průmyslu a z další zúčastněných společností, včetně specialistů z legislativních orgánů rozhodly zjistit, jak akrylamid v potravinách vzniká, a určit možné metody, kterých lze využít ke snížení obsahu akrylamidu v potravinách pomocí principu ALARA. FoodDrinkEurope uvedené úsilí koordinoval a shromáždil výsledky, aby mohl vypracovat soubor nástrojů Acrylamide Toolbox.
FoodDrinkEurope (FDE) v úzké spolupráci s národními institucemi a Evropskou komisí vypracoval tzv. toolbox, ve kterém nastínil cesty ke snížení hladiny akrylamidu v potravinách. Krátké ukázky toolboxu byly vytvořeny formou specifických brožur. Tyto brožury by měly napomoci výrobcům potravin implementovat takové položky, které jsou pro jejich výrobní sektor relevantní. Tyto brožury jsou dostupné ve 22 jazycích.
FoodDrinkEurope: A “nástroje” pro řízení akrylamidu ve smažených bramborových lupínkách FoodDrinkEurope: „Soubor nástrojů“ ke snížení množství akrylamidu ve smažených bramborových výrobcích FoodDrinkEurope: „Soubor nástrojů“ ke snížení množství akrylamidu v jemném pečivu
FoodDrinkEurope: „Soubor nástrojů“ ke snížení množství akrylamidu ve snídaňových cereáliích
Zdroj: www.agronavigator.cz
www.bezpecnostpotravin.cz