Trichinelóza byla zjištěna v rámci rutinního veterinárního vyšetřování v katastru obce Řeka, Frýdek-Místek.
Podle Milana Maleny, ústředního ředitele Státní veterinární správy je to potvrzením toho, že je opravdu absolutně nutné všechna ulovená divoká prasata před uvedením do tržní sítě i před konzumací v domácnosti nechat vyšetřit na přítomnost trichinel. Veškerá na trichinelózu vnímavá zvěř, která je určená k lidské spotřebě, musí být vyšetřena na přítomnost svalovce podle veterinárního zákona (§ 21 odst. 6). V důsledku této povinnosti je nutné zabezpečit vyšetření rovněž u ulovené zvěře určené k vlastní spotřebě účastníkem lovu, anebo k dodání v malém množství účastníkem lovu přímo konečnému spotřebiteli nebo do místní maloobchodní prodejny, jež zásobuje přímo konečného spotřebitele.
Pro člověka je trichinelóza velmi nebezpečná a riziko onemocnění nelze podcenit. Trichinelóza nebyla v ČR více než padesát let u lidí zjištěna, to však neznamená, že pozornost není na místě. Poslední výskyt u lidí byl v Čechách zaznamenán roku 1954 ve Smrdově u Pacova, kdy onemocnělo 11 lidí, z nichž dokonce tři zemřeli. U volně žijící zvěře se lze v ČR čas od času s výskytem trichinel setkat, naposledy na počátku září loňského roku u divočáka uloveného ve Východočeském kraji. Nyní pak u divočáka uloveného v kraji Moravskoslezském.
Proto lze opět apelovat na všechny, kdo využívají maso černé zvěře (divokých prasat) k přípravě pokrmů, zejména ve veřejném stravování, že musejí odebírat zvěřinu jen vyšetřenou a oficiálně prohlédnutou veterinárním lékařem a i odpovídajícím způsobem označenou. I lovci, kteří požívají maso divočáků ve své domácnosti, si musejí nechat svůj úlovek vyšetřit. Riskovat se nemusí vyplatit!
Při této příležitosti je také nanejvýš vhodné varovat turisty před konzumací uzenin a různých pochoutek vyráběných „podomácku“. Několik případů onemocnění člověka trichinelózou bylo za posledních sedm let hlášeno z Rumunska ( například v r. 2002 – onemocněli 3 Němci, v r. 2004 – onemocnělo 7 Dánů, všichni požili podomácku vyrobené uzeniny). V roce 2005 onemocnělo po požití medvědího masa 9 francouzských lovců v Kanadě, letos je hlášeno 21 případů Španělů a Švédů po španělských domáckých klobáskách z masa divokých prasat. Kuriózní případ trichinelózy zaznamenali v roce 2004 ve Francii, po pečeném šakalovi, kterého ochutnal turista v Alžírsku. Dále jsou hlášeny v roce 2002 případy z Chorvatska, 2002 z Litvy a v roce 2002 a 2007 z Polska. Pozor tedy v cizině zejména na tzv. podomácku vyrobené „lahůdky“, tedy to, s čím se u nás nelze setkat. U nás do tržní sítě smí pouze výrobky z provozů, kde funguje státní veterinární dozor.
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.