Značení vajec z chovu.
Kromě běžně používaného označování jakostních tříd vajec EXTRA A, A a B, se používá čísel. Ta mohou být zajímavá pro zákazníka tím, že první znamená, z jakého chovu vejce pochází. Je-li první jednička, pochází vejce od slepic chovaných ve volném výběhu, dvojka značí nosnice z halového chovu, trojka z klecového a je-li první nula, tak jde o slepice z chovu ekologického. Další čísla na vejcích pak udávají, na základě vyhlášky č. 264/2003 Sb., registrační kód státu a poslední čtyřčíslí je registrační číslo hospodářství.
Vejce třídy A nebo mytá vejce mají minimální dobu trvanlivosti nejvíce 28 dní po snášce. Na obalech mytých vajec musí být pro spotřebitele tato skutečnost vyznačena. Vejce extra A mají minimální trvanlivost 7 dní a jsou označená páskou nebo štítkem (označené slovem „extra“), pásek nebo štítek se musí nejpozději sedmý den po zabalení odstranit a zničit. Vejce třídy B jsou vejce tzv. výrobní, nesplňující požadavky pro vejce třídy A, se kterými se v obchodě není možné setkat. Používají se například na výrobu melanže nebo ve farmaceutickém průmyslu.
Všechna čerstvá vejce se musejí uchovávat v teplotách pod 18 °C, a nad 5 °C.
Vejce prodávaná v tržnici, na tržišti nebo do místní maloobchodní prodejny musí být též označena stanoveným způsobem. Za místní maloobchodní prodejnu se v této souvislosti považuje maloobchodní prodejna v obci, v níž prodejna sídlí, zpravidla nejblíže hospodářství chovatele.
A jakou má minimální trvanlivost vařené (i obarvené) vejce? Vzhledem k tomu, že vařená a barvená vejce jsou považována za vaječný výrobek nebo výrobek z vajec, stanovuje jejich minimální dobu trvanlivosti a podmínky skladování v souladu s § 6 zákona o potravinách (č. 110/1997 Sb.) sám výrobce, který garantuje i jejich jakost a zdravotní nezávadnost po celou dobu minimální trvanlivosti.
Zhruba lze říci, že je-li vejce dostatečně provařeno a je skladováno při 5 až 10 °C, je bez problémů použitelné deset dní. Je třeba si uvědomit, že vařená vejce jsou potravinou určenou k přímé spotřebě, jejíž obal (skořápka) je částečně prostupný pro různé nežádoucí mikroorganismy či plísně, které mohou při nevhodném uložení nepříznivě ovlivnit jejich zdravotní nezávadnost a zkrátit dobu minimální trvanlivosti. Pozor tedy například na pokojovou teplotu! Pak lze doporučit sníst vejce opravdu, co nejdříve!
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS ČR
Další informace z oblasti Státní veterinární správy lze získat na internetových stránkách SVS ČR: www.svscr.cz.