Zajisté je náročné dodržovat předepsané teploty v enormních vedrech, ale především nyní je nutné věnovat tomuto kritériu pozornost.
výrobců i prodejců, že mají problémy s teplotou jak při výrobě, tak při prodeji masných a mléčných výrobků. Zajisté je náročné dodržovat předepsané teploty v enormních vedrech, ale především nyní je nutné věnovat tomuto kritériu pozornost.
Orgány státního veterinárního dozoru zjistily v Častolovicích (Královéhradecký kraj) ve výrobě překročenou teplotu hovězího a drůbežího masa o zhruba 10 °C, v Přelouči (Pardubický kraj) totéž u vepřového a hovězího masa a zároveň zde byly zjištěny hygienické nedostatky (nečištěné nože, osobní věci personálu na pracovišti apod.).
Podobné problémy byly zjištěny na Vysočině, ve výrobně polotovarů v Moravských Budějovicích – například teplota vepřových ocásků byla vyšší o 13 °C, ani drůbeží maso nebylo správně chladné a klobásy nebyly dostatečně označeny. V prodejně v Brně byla o 5 – 20 °C překročena teplota nebaleného drůbežího, vepřového a mletého masa.
Ze Zlínského kraje z Kunovic nařídila krajská veterinární správa vrátit 3 550 kg chlazeného drůbežího masa do Polska kvůli tomu, že teplota zásilky překročila normu o 5 °C. V Plzni v prodejně veterináři z KVS objevili špatně značené Spišské párky, a navíc tmavou tlačenku „teplejší“ o 10 °C.
V prodejně v Brně zjistili pracovníci Krajské veterinární správy pro Jihomoravský kraj, že se zde prodávalo zmrazené maso a droby v plastových sáčcích bez označení a bez dokladu o původu.
Ve Středočeském kraji v Dolních Břežanech obsahovala Ostravská klobása drůbeží bílkovinu, aniž to bylo deklarováno na obale. V Pardubickém kraji byla zjištěna přítomnost listerií (Listeria monocytogenes) v 10 kg Gothajského salámu. Byla nařízena likvidace výrobku a samozřejmě sanitace provozovny.
Nařízená likvidace také čeká výrobky s prošlým datem minimální trvanlivosti. Například se to týkalo necelých 8 kg zakysané smetany francouzského typu v Praze na tržnici, 12 salámů v Náchodě (Turistický, Korzár, Poličan), přes 2 kg syrové grilovací klobásy v Jindřichově Hradci, 7,5 kg vakuované hovězí pleci bez kosti v Třinci, nebo jednoho šunkového vařeného salámu v Pardubicích.
Takže v červnu i dalších teplých měsících zejména pozor na teplotu potravin živočišného původu. Ovšem nejen při zpracovávání a prodeji, ale, a to se týká zákazníků, i při přepravě domů a při následném skladování a zpracování v kuchyni!
Josef Duben, tisk. mluvčí SVS